Znáte to sami. Je inverze, sychravo, přesto jste vyrazili na procházku. Ze sousedova komína se valí tmavý štiplavý kouř a místo dávky čerstvého vzduchu to vypadá na týrání plicních sklípků. Napadá vás, že jste měli zůstat spíš doma, zatopit v krbu, otevřít lahvinku červeného a udělat si pohodu při sobotním odpoledni, než se takhle mořit.
Otázkou je, jestli totéž nezažívá váš soused, když vy zatápíte a on vyráží po vašem vzoru na vzduch. Tmavý dým valící se z komína nemusí být způsoben jen pálením PETek naplněných směsí pilin a vyjetého oleje. Jedním z důvodů může být i špatné podpalování. Ne každý topí správně. Kvalitní dřevo je základ, ale není to vše.
Stále přežívají již překonané návyky, jak zatápět v kamnech a krbech. Nejdřív zmačkaný papír, pak nějaká ta tříska, navrch něco hrubšího a 2 polínka jako třešinka na dortu. Výsledkem je silný a hlavně zbytečný kouř způsobený špatným spalováním, tvrdí němečtí odborníci z Federální agentury pro životní prostředí ve studii o správném topení dřevem z roku 2013.
Výzkum ukázal, že daleko lepší a efektivnější je podpalovat dřevo systémem „Dům hoří od střechy“, což znamená, že se do kamen nejdříve vloží větší kusy dřeva, pak menší nasekané polínka a nakonec se dají třísky a přírodní podpalovač. Ten se spolu s třískami zapálí. Ještě je třeba mít otevřené všechny přívody vzduchu, stejně tak i výduch do komína. Když to zkusíte, budete sami překvapeni. Krbové sklo nebude začazené a kouře, máte-li suché palivo, bude také velice málo. Běžná polena začněte přikládat v okamžiku, kdy v ohništi bude dost žhavého.
Zní to stejně, jako rada, že máte skočit a nadechnout se až pod vodou, ale zkuste to. Zatápět v krbu není věda. Věda nám jen řekla, jak na to!
Měně dýmu pro všechny přeje Milan Kouřil, Petr Zatápě a tým Smart Cleaners